Extra jobb till studenter

Extra jobb ska inte straffas

Vi uppmärksammar ett debattinlägg om att extra jobb för studenter är bra för Sverige och att studentjobb därför bör stimuleras. Extra jobb för studenter är även bra för studenters ekonomi, och ökad möjlighet för studenter att tjäna pengar är bra. menar artikelförfattarna, som skriver följande:

Extraknäck

Extra jobb

"Folkpartiets högskole- och forskningspolitik vilar på några viktiga huvudprinciper. Högre utbildning ska vara tillgänglig för alla, oavsett ekonomisk situation och bostadsort. Högskolans ställning som fri akademi ska värnas och den politiska detaljstyrningen minska. Sverige måste kunna erbjuda forskningsmiljöer i absolut världsklass. Det är avgörande för vår framtida välfärd.

Folkpartiet och regeringen har under mandatperioden höjt studiemedlen med 431 kronor per månad och det så kallade fribeloppet har höjts med cirka 30000 kronor från och med 2011. Inklusive jobbskatteavdraget får arbetande studenter behålla mer av varje intjänad krona, vilket är glädjande. Regeringens kommande höjning av fribeloppet medför att studenter kan tacka nej till svarta löner och sluta be sina arbetsgivare att tricksa med löner under sommaren.

Ett avskaffande skulle underlätta än mer för studenters ekonomi och tillvaro under studietiden. Samtidigt är det viktigt med fler kvalitetsreformer för att utveckla Sverige till ett land med en högskola och forskning i världsklass. Folkpartiet partiråd har precis beslutat att driva ett avskaffande av begränsningarna för fribeloppet. Det är en självklarhet att det ska finnas en grundläggande studiemedelsnivå. Samtidigt måste möjligheterna bli större för den enskilda studenten att kunna finansiera större eller mindre delar av sina studier själv.

Folkpartiet skickar nu en tydlig signal om att studenter som tar ett större direkt ansvar för sin ekonomi inte ska straffas. Många studenter har möjlighet att arbeta extra under terminen, under sommar- och vinterloven, men inte alla. Det beror på vilken sorts utbildning man läser. Studenter är ingen enhetlig grupp, studenter är individer som behöver individuella lösningar.

Arbete under studietiden ger inte bara studenten en bra merit. Undersökningar visar på att studenter som arbetar under studietiden har lättare att få jobb efter avslutad utbildning. Högre utbildning och forskning har en central roll för såväl samhällets som enskilda individers utveckling och välstånd.

För att Sverige ska klara den internationella konkurrensen och skapa ekonomisk tillväxt och ökat välstånd i en värld präglad av fortsatt snabb globalisering är det viktigt med en välutbildad och kreativ arbetskraft. Universitet och högskolor kan fungera som kraftcentra för förnyelse och dynamik. För att kunna klara dessa roller krävs att de bedriver utbildning och forskning av högsta kvalitet. Vi har siktet inställt och klart - Sverige skall ha forskning och utbildning i absolut världsklass!"

Debattinlägget om ökad möjlighet till extra jobb för student, så kallat studentjobb, är skrivet av:

Pär Gustafsson (FP), ordförande för Liberala studenter och riksdagskandidat

Eva Flyborg (FP), är riksdagsledamot och förstanamn för Göteborg

 

Publicerat i Ledarskapskurser  |  Kommentarer inaktiverade för Extra jobb till studenter